Leerkracht 

Algemeen

Deze webquest gaat over de vrijheid. Hoe was deze vroeger en hoe is deze nu?

De kinderen leren over vrijheid door middel van de aangeboden bronnen op de webquest.

Deze opdracht wordt uitgevoerd in groepjes van twee.

Aan het einde van de webquest, maken de kinderen een collage. Deze presenteren ze ook. Hierin staan een aantal punten:

- Hoe was vrijheid vroeger?

- Hoe is vrijheid nu?

- Wat vinden jullie van vrijheid?

- Hoe vonden jullie het om te werken met de webquest?

- Hoe ging de samenwerking tussen jullie?

De kinderen kunnen de collage maken aan de hand van de opdrachten die ze hebben uitgevoerd en de bronnen die ze hebben bestudeerd. Dit staat bij handelingen.

Je bent ongeveer 3 lessen bezig met deze webquest.

Bij de eerste les geef je uitleg over de eindopdracht en zet je de kinderen aan de slag met de opdrachten.

Bij de tweede les, doe je een quiz om te kijken wat de kinderen al geleerd hebben. Hierna mogen ze weer zelfstandig aan de slag met de opdrachten en de collage.

Bij de laatste les gaan de kinderen de collages maken en deze presenteren.

 

Vakgebieden:

* Levensbeschouwing

* Geschiedenis

 

Doel van de webquest 

het doel van de webquest is dat kinderen zelfstandig of in kleine groepjes kennis verwerven uit de webqeust over een (levensbeschouwelijk) thema. 

Het is de bedoeling dat de kinderen zelf toegang hebben tot de informatie die de kinderen nodig hebben om vragen te beantwoorden. 

De leerkracht heeft de rol van begeleider. 

 

Wat zijn de lesdoelen voor de kinderen?

- De kinderen leren hoe vrijheid vroeger was.

- De kinderen leren hoe vrijheid nu is.

- De kinderen leren samen te praten over vrijheid.

- De kinderen leren een mening te geven over vrijheid.

- De kinderen leren te werken met de webquest.

- De kinderen leren samenwerken door samen de opdrachten te maken.

 

Wat moeten de leerlingen doen?

Opdrachten:

De kinderen maken zelfstandig opdrachten doormiddel van de bronnen die op de site gegeven staan. Hierbij volgen ze het pad ‘Handelingen’.

De antwoorden van deze opdrachten vullen ze in op hun werkblad die ze van jouw krijgen.

Werkblad:

Webquest vragen levensbeschouwing-2
Word – 26,1 KB 38 downloads

De eindopdracht:

Als de kinderen de opdrachten af hebben, mogen zij beginnen aan de eindopdracht. De eindopdracht is een collage maken. De kinderen gaan op een creatieve wijze vertellen wat zij in de lessen hebben geleerd.

Presentatie: 

De kinderen gaan in de laatste les, les 3, een korte presentatie geven van ongeveer 3 minuutjes. Ze laten hierbij hun zelfgemaakte collage zien en vertellen hierover. 

Beoordelingsformulier:

Op de website staat ook een beoordelingsformulier. Hier kunnen de kinderen zichzelf beoordelen of u als leerkracht kan de kinderen beoordelen op het gemaakte werk.

Het is belangrijk om de kinderen attent te maken op het beoordelingsformulier. Hierop kunnen ze zien wat voor cijfer ze krijgen.

 

Materiaal

Voor de webquest heeft u een computer nodig met internetaansluiting. Als de kinderen de antwoorden op papier opschrijven is er ook pen en papier nodig.

 

Lessen

Les 1: De eerste les is een introductieles. Hierbij ga je uitleggen dat ze gaan leren over de Tweede Wereldoorlog en over vrijheid.

Hierbij vraag je de leerlingen ‘Wat is vrijheid?’. Hierbij krijg je allemaal verschillende antwoorden. Aan het einde, bij de presentaties kijk je wat de antwoorden daar zijn en in hoeverre die veranderd zijn.

Eventueel kan je een woordweb over de Tweede Wereldoorlog of over vrijheid maken met de kinderen.

Les 2: Bij de tweede les kan je een quiz doen met de kinderen. Hierbij stel je vragen over vrijheid van toen en vrijheid van nu. Hieraan kan je zien wat de kinderen al geleerd hebben. Daarna mogen ze zelf aan de slag om verder te gaan met de opdrachten en de eind opdracht.

Les 3: In de laatste les presenteren de kinderen hun bevinden aan de hand van bijvoorbeeld een collage. Je kan de kinderen ook een verslag laten schrijven.

 

Bronnen

De bronnen zijn geordend op volgorde van de volgorde van de vragen.

* Tweede Wereldoorlog

* Jodenvervolging

* 4 mei

* 5 mei

* Anne Frank

Afsluiting

Als afsluiting is het leuk om samen te kijken naar de antwoorden die de kinderen nu geven op de vraag ‘Wat is vrijheid?’.

Hierdoor kunnen de kinderen ook inzien wat ze geleerd hebben.

 

Opbouw van de lessen + doelen

Verantwoording 

Verbinding tussen het doel van de webquest, de activiteiten en de middelen. 

Ons doel van de webquest zelf toegang hebben tot de informatie. Doordat de kinderen zelf de vragen gaan beantwoorden door middel van de bronnen op de webquest is er een duidelijke verbinding tussen het doel van de webqeust en de activiteiten die worden gekozen. 

De middelen sluiten hier ook bij aan. Voor het maken van een collage in groepjes is het belangrijk dat de kinderen zelf toegang hebben tot de informatie die zij verwerken in de collage. 

 

 

Aansluiten bij de sociaal-emotionele, morele en levensbeschouwelijke ontwikkeling. 

 

Sociaal-emotionele ontwikkeling: 

Op de basisschool komt er een nadruk op het aanleren van allerlei vaardigheden die nieuwe zijn voor het kind. ook het werken met een webquest is een nieuwe vaardigheid die het kind moet leren verwerven. Zo er wordt er nieuwe kennis over de wereld aangeboden. in ons ontwerp wordt deze kennis over de wereld aangeboden in de vorm van kennis over vrijheid, jodenvervolging en de Tweede Wereldoorlog. 

De fase van de sociaal-emotionele ontwikkelen waar de kinderen momenteel in verkeren is de volgende fase: arbeidsaamheid-minderwaardigheid (6-12 jaar).

 

Morele ontwikkeling:

Bij het conventionele niveau kijkt het kind al verder dan zichzelf en zijn eigen relaties. Het kind kijkt bijvoorbeeld naar de wetten van een land. Wat zijn de regels? In ons ontwerp van de webquest hebben de kinderen inzicht gekregen in de wetten die gelden in Nederland, namelijk de vrijheid die de mensen hebben in Nederland.

 

Levensbeschouwelijk ontwikkeling:

De levensbeschouwelijke ontwikkeling van de kinderen in groep 5/6 ligt in fase 2: mythisch-letterlijke levensbeschouwing (6/7-11/12 jaar).

De kinderen krijgen geleidelijk meer oog voor anderen. in ons ontwerp komt dit terug doordat de kinderen inzien hoe de mensen vroeger verkeerde in de tijd van de oorlog en jodenvervolging.

De kinderen zien in dat ook andere gevoelens hebben en pijn kunnen ervaren. ze kijken dus verder dan alleen zichzelf.

(Schepper, Levensbeschouwing ontwikkelen, 2015)

Ontwikkelen van basisvaardigheden en het gebruik van activerende werkvormen.

De basisvaardigheden die bij ons ontwerp van de webquest van belang waren, zijn: waarnemen en tradities hanteren. 

Hier wordt kort toegelicht hoe deze twee basisvaardigheden zijn toegepast in de webquest. 

 

Waarnemen:

Onder waarnemen valt onder anderen verkennen. de kinderen hebben de situatie van de Tweede Wereldoorlog verkent. Zij hebben nagedacht over de situatie en daarbij een gevoel en mening gevormd. deze mening kwam tot uitdrukking in de vragen en in de presentatie van de collage. 

Tradities hanteren:

Onder tradities hanteren valt het voeden met ervaringen van anderen. De kinderen hebben de gebeurtenissen van de tweede wereldoorlog ervaren door naar de filmpjes te kijken. In de filmpjes was te zien dat er sprake was van dodenherdenking en bevrijdingsdag. deze situaties zijn tradities geworden, namelijk de traites van 4 en 5 mei. 

Nu worden twee activerende werkvormen beschreven die zijn toegepast in de webquest:, 

1. Visuele beelden: Deze werkvorm sluit aan bij de basisvaardigheid waarnemen. de kinderen hebben namelijk gekeken naar afbeeldingen en filmpjes. de kinderen nemen deze situaties (filmpjes) waar en creëren een gevoel en mening. 

2. Werken met verhalen: Deze werkvorm sluit ook aan bij de basisvaardigheid waarnemen. Uit elk verhaal haalt een kind zijn eigen interesses en een verhaal roept gevoelens op bij een kind. Het gebruik van de werkvorm ‘ werken met verhalen’  sluit goed aan bij de basisvaardigheid waarnemen omdat kinderen de situaties waarnemen en hieruit gevoelens en meningen creëren.

Werken met verhalen is geschikt omdat iedereen er iets van zichzelf in kan herkennen. Bij ons ontwerp van de webquest hebben de kinderen kennis gemaakt met het verhaal van Anne Frank. Dit riep ook gevoelens op bij de kinderen. De kinderen hebben vragen beantwoord, zoals: ‘ Hoe zou jij je voelen als je Anne Frank was?’.

Maak jouw eigen website met JouwWeb